A Bükki Nemzeti Park

Földrajz: A Bükk hegység a Északi-középhegység része. Kakukk tojásnak számít a többi hegy között mert nem vulkáni eredetű, hanem mészkő hegység. A mészkő hegységek a földkéreg mozgása miatt felszínre jött tengeri üledékből képződtek.

Image result for bükk hegység
A Bükk Hegység

A meszes vázú állatok váza az, amiből a mészkő lesz. Ebben a Nemzeti parkban legalább 500 barlang van, és azok közül sok cseppkő barlang. Bár nincsen tava, se folyója, számtalan hegyi patak csörgedezik itt, aminek közelében él a vízicickány,

Image result for Vízicickány
Vízicickány

és az alpesi gőte.

Image result for alpesi gőte
Alpesi gőte

Növényvilága: A Bükknek 95 százalékát erdő borítja. A Bükknek egy nagyon erdős részén 180-200 éves bükkfák is élnek. Erre felé él egy elég ritka orchieda fajta a boldogasszony papucsa.

Image result for boldog asszony papucsa
Boldogasszony papucsa

De itt él még sok orchieda faj például a vitézvirág, az erdei ujjas kosbor, a hússzínű ujjaskosbor, és végül de nem utolsó sorban a csőrös nőszőfű

Image result for csőrös nőszőfű
Csőrös nőszőfű

( 53 orchieda faj él itt, én csak néhányat említettem meg azok közül). Ezen a helyen mint mindenhol Magyarországon fokozott védelmet élveznek az orchideák.

Állatvilága: A Bükkben számtalan állat él én ezek közül csak néhányat említek meg. A Bükkben lévő állatok közül ezek a kedvenceim:fehérhátú fakopáncs,

Related image
Fehérhátú fakopáncs

kövirigó, európai hiúz, farkas, muflon,

Image result for muflon
Muflon

gímszarvas, kígyászölyv, kis őrgébics, vadmacska, havasi tűzlepke,

Image result for havasi tűzlepke
Havasi tűzlepke

sebes pisztráng, parlagi sas, kerecsensólyom,

Image result for kerecsensólyom
Kerecsensólyom

havasi cincér, sárgahasú unka,

Image result for sárgahasú unka
Sárgahasú unka

uhu, gyepi béka.

Mint mindig most is leírom hogy remélem nem lett szedett-vedett, ha nem lett az, vagy úgy vélitek hogy érdekes dolgokat írok akkor nyugodtan leírhatjátok a véleményeteket ( persze csak akkor ha nem pocskondiáztok) ennyit akartam mondani, sziasztok 🙂 .

6 hozzászólás a(z) “A Bükki Nemzeti Park” bejegyzéshez

  1. Sok érdekességet írtál; a Bükkben található orchideákról például eddig nem is hallottam.
    Most is egy kicsit hiányolom, hogy az ott élő emberek kimaradtak az ismertetőből, de azt is el kell ismernem, hogy egész sokat írtál így is.
    Azt is szeretném elmondani, hogy nem csak akkor kell szívesen fogadnunk a véleményeket, ha dicséretet fogalmaznak meg, hanem akkor is, ha hibát, vagy hiányosságot tesznek szóvá. Azt hiszem, minden olyan véleménynek örülni kell, amit jóindulattal, kultúráltan fogalmaznak meg és amiből tanulhatunk.
    Úgy látom, hogy nagyon jó úton haladsz ezekkel a leírásokkal. Csak így tovább! 🙂

  2. Jó lett!
    Érdekes megfigyelni, hogy ha összehasonlítjuk, miről mennyit írsz, kiderül, hogy az állatvilág érdekel a legjobban 🙂
    A helyesírásod is szemmel láthatóan fejlődik, de érdemes lenne még egyszer átolvasnod, ugyanis maradt benne néhány (kb 10) figyelmetlenségből eredő kisebb hiba (kis segítség: szeretsz spórolni a vesszőkkel 🙂 )

Vélemény, hozzászólás?