A kakapó

 

Előfordulása: Új-Zéland környékén él.

Képtalálat a következőre: „új zéland”
Új-Zéland

Régebben sziklás területeken élt, azonban ez a populáció szinte teljesen kihalt, ezért onnan és annak környékéről elvitték a kakapókat más szigetekre (Codfish-sziget, Anchor-sziget, Little Barrier-sziget). Itt nem sziklákon élnek hanem sűrű fás részen. Sajnos itt sem maradt belőlük sok mert betelepítettek ide mindenféle kisebb ragadozókat ami az itteni populációt is majdem teljesen kiirtotta. Ezért elvitték innen ezeket a ragadozókat és a kakapókat védelembe vették.

Képtalálat a következőre: „kakapó”
Kakapó

Megjelenése: Csőre kifejezetten erős, vaskos. Magasabb mint amilyen hosszú. Lába erős és izmos. A szárnya rövid lekerekített. Tollazata lágy. Testtömege max. 3,5 kiló. Színe olajzöld. Bár röpképtelen ennek ellenére siklórepülésben 100 métert is megtud tenni. 

Képtalálat a következőre: „kakapó”
Kakapó

Életmódja: Éjszaka eszik és párzik. Étrendje bogyókból hajtásokból áll de ha kell megeszi a gyíkokat is.

Szaporodása: A párzási időszak decembertől februárig tart. A fogamzó képes nőstények ilyenkor keresik fel a hímeket és párzanak velük, majd megy a dolgára. Fák gyökerei alatti fészkében rakja le 2-4 tojását.

Kapcsolódó kép
Kakapó tojás

Ez a faj leginkább azért halt ki mert a fiókáji nem szoktak hozzá a ragadozókhoz és amikor észre vettek egyet hangosan sipákolni kezdtek ezzel elárulva búvó helyüket. 

Képtalálat a következőre: „kakapó tojás”
A kakapó mama és fiókája

Egy hozzászólás a(z) “A kakapó” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?