Felfedezők napja

2018.3.28.-án ellátogattunk a millenárisba ahol megrendezésre került a Felfedezők napja. 2 előadást néztünk meg, az első egy vulkános előadás volt amiben arról volt szó hogy a föld klímájára milyen hatással voltak a vulkán kitörések. A klíma  változással a legnagyobb hatással a vulkáni por volt, ami a légkörbe kerülve sokáig lecsökkentette a földet érő napsugárzás erejét. A kitörés után előfordult hogy néhány napig teljes sötétségben maradt a vulkán néhány 100 km-es körzetében a föld felszín. A grafikon a Föld légkörének az átlátszatlanságát  mutatja. Megfigyelhető, hogy a vulkánkitörések után az optikai mélység (egyzerűsítve az átlátszatlanság)  jelentősen megnőtt.

A vulkáni por pedig hosszú hónapokig megmaradt a légkörben. Az éves átlag hőmérséklet a nagyobb kitörések alkalmával közel 1 celsius fokot is csökkent, ami a statisztikákat tekintve nagyon nagy érték

A légkörbe került kéndioxid a sztratoszférában nagyon sokáig megmarad és globális hőmérséklet csökkentő hatása miatt a globális felmelegés elleni küzdelem egyik eszközeként is szóba került.
Az előadás arra próbált rávilágítani hogy a múltbeli vulkán kitörések tanulmányozásával jobban megérthetjük a jelenlegi felmelegedés lehetséges okait.

A másik előadás a marskutatásról szólt. Az előadó a chillei Atacama sivatagba tett expedíciójáról számolt be.  Azért ment az Atacama sivatgba mert a környezeti viszontagságai nagyon hasonlítanak a marsi körülményekhez: nagy a hőingadozás, nagyon száraz a levegő, a víz a föld felszín alatt a fagyott állapotban található, nappal elolvad éjszaka megfagy ami folytonos talajmozgást eredményez.

 

Képtalálat a következőre: „Atacama sivatag”
Atacama sivatag
Képtalálat a következőre: „Mars felszín”
Mars felszíne

És részt vettünk még  a láthatatlan kiállításon is. Először kipróbáltuk a bray írógépet amivel nem sokra mentem. Ezután bementünk a láthatatlan kiállításra ahol ki kellet tapogatnunk a dolgokat. Az egyik részen szobrok voltak ahol ki kellet találni hogy kit/mit ábrázol az a szobor amit épp szorongatunk. Meg a másik ami még említésre méltó az a büfé volt ahol ki kellet találni hogy milyen pénz érme van a kezünkben, amit ha nem tudtunk ki találni a vezető elmondta hogy milyen pénz van a kezünkben, ja és lehetett venni sport szeletet,balaton szeletet, kólát, kinleyt, és vizet.

Képtalálat a következőre: „Black”
A láthatatlan kiállítás

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?