Az Őrségi Nemzeti Park

Területe két nagyobb tájegység, az Őrség és a Vendvidék határán fekszik. Vízben igen gazdag, sok forrás és patak csörgedezik itt.

A gyönyörű táj, a sok állat szinte szólítva hívja azokat, akik szeretnek kirándulni. De ezen a helyen nemcsak a szép természet jó, hanem az erdei iskola is, ahová bizonyára szívesen járnak a természetbarát gyerekek.

A nagy fenyvesek jellegzetes növényei a boróka, a fekete- és kék áfonya, meg a kissé furcsa nevű szőrös nyír. A tölgyesek és bükkösök gyakori virága a kakasmandikó, és az erdei ciklámen. De itt található a ritka struccharaszt is.

A lassúbb folyású patakok csermelyek otthont adnak egy védett de nem annyira ritka állatnak, az alpesi gőtének. De a víz közelében láthatunk más állatokat is. Például a személyes kedvenceimet a madarakat, ugyanis itt lehet látni fekete gólyát, ami nem annyira ritka, hanem inkább rejtőzködő. Viszont itt lehet más madarakat is látni, például süvöltőt, keresztcsőrűt. Ez a hely az otthona még egy rejtőzködő állatnak, a vidrának.

Ennyi lett volna ez a kis kedvcsináló iromány, remélem jó lett 🙂 .

Képek: Image result for ŐRSÉG

Image result for ŐRSÉG

Related image

Egy hozzászólás a(z) “Az Őrségi Nemzeti Park” bejegyzéshez

  1. Nekem tetszik:-)
    A gépelési- és helyesírási hibákat együtt kijavítjuk. Annak érdekében, hogy láthasd a különbséget, ebbe a hozzászólásba teszem a javítás előtti, eredeti változatot.

    Azt is szeretném, ha a holnapi leírásban jobban követnéd azokat a szempotokat, amiket leírtam. Ebben az írásban nem tértél ki a domborzatra, pedig ez a táj már csak azért is szép, mert dimbes-dombos, változatos terület. (És, mint tudjuk, varietas delectat -keresd ki, mit jelent :-))

    Említésre méltó az is, hogy itt még megfigyelhető a honfoglalás utáni faluforma, megcsodálhatjuk a kopjafás temetőket, az erődként is használt templomokat. Nem is szólva arról, hogy a népi mesterségeket űző helybeliek – kosárfonók, fazekasok, fafaragók – portékái közül válogathatnak azok, akik szeretik az ilyen tárgyakat. A könyvben ugyan nem volt benne, de jó, ha tudod, hogy az itt élők közül sokan szlovén – régi elnevezés szerint vend – nemzetiségűek. Ezért is hívják a tájegységet vendvidéknek.

    “Két nagyobb tájegysége az Őrségben és a Vendvidéken helyezkedik el. Vízben igen gazdag sok forrás és patak csörgedezik itt. A gyönörű táj, a sok állat szinte szólítva hívja azokat akik szeretnek kirándulni. De ezen a helyen nemcsak a szép természet jó hanem az erdei iskola ahova bizonyára szívesen járnak a természet barát gyerekek. A nagy fenyvesek jellegzetes növényei a boróka, a fekete és kék áfonya, meg a kissé furcsa nevű szőrős nyír. A tölgyesek, és bükkösök gyakori virága a kakasmandikó, és az erdei ciklámen. De itt található a ritka strucc haraszt is. A lassúbb folyású patakok csermelyek otthont adnak egy védett de nem annyira ritka állatnak, az alpesi gőtének. De a vízközelében láthatunk más állatokat is például a személyes kedvenceimet a madarakat, ugyanis itt látni lehetfekete gólyát ami nem annyira ritka, hanem inkább rejtőzködő. Viszont itt lehet más madarakat is látni például süvöltőt, keresztcsőrűt. Ez a hely az otthona még egy rejtőzködő állatnak a vidrának.

    Ennyi lett volna ez a kis kedvcsináló iromány, remélem jó lett 🙂 .”

Vélemény, hozzászólás?