Orchidea

Azért választottam az orchideákat mert nagyon különleges növények. Vannak talajlakó és fán élő, korhadék lakó változatai. Az orchideák a Földön található növények legnépesebb családja.

Szinte mindenhol megtalálhatóak kivéve a sivatagokat és a sarkvidékeket. A Magyországon élő orchidea féléket kosbornak hívják és mindegyikük talajlakó. Ezek a növények fokozottan védettek.

Azért van erre szükség mert egyre szűkül az életterük. A Veresegyházi Pamut-tó környékén megélnek ezek a növények. A Pamut-tó és a mellete levő fenyves között elterülő sík terület az Orchideás-rét. A tó közelsége miatt a föld állandóan nedves és ezért nagyon jó élőhely az orchideáknak. A leggyakoribb a mocsári nőszőfű és a hússzinű ujjaskosbor. Az előbbi érdekessége az, hogy a virágok beporzását a hangyák végzik. Nagyon érdekes, hogy az orchideák csak bizonyos gombákkal szimbiózisban szaporodnak természetes élőhelyükön.

Nagyon sok hibrid faj is létezik amiket gyönyörű virágaikért termesztenek. Sokan a virágokat meg is eszik. Kevesen tudják hogy a mindenki által ismert vanília egy orchidea fajnak a termése.

Az orchideák mérete nagyon változatos, mint ahogy a színük is. Sokan a növények királyának tartják őket.

képek:

Vélemény, hozzászólás?