Mexikói axolotl

Megjelenése: 35-40 cm de akár 45cm is lehet. Ez az állat még 25 évig is elél. Érdekessége a széles feje két oldalán található több pár kopoltyú, mely felnőtt, ivarérett korára is megmarad. Az axolotlnek a természetben általában fekete vagy szürke színe van.

Táplálkozása: Szürkületkor les a zsákmányára. Rákokat, kisebb halakat, rovarokat, és kétéltűeket eszik. Kannibál hajlamai vannak. Élelmét szaglásával keresi.

Elnevezése: Az axolotl elnevezés a Nahuatl nyelvből származik. A legelfogadottabb elemzés Xolothoz köti aki a halál és egyben újjá születés kutya alakú megtestesítője. Jelentése vízi kutya.

Regeneráció: A kétéltűek között általános hogy képesek vissza növeszteni a testrészeiket. Ezért senki nem lepődik meg azon hogy a Mexikói axolotl is képes a regenerálásra. Ők is vissza növeszteni lábaikat, farkukat és több belső szervüket.Sőt meg a szívüknek és agyuknak egy részét is vissza tudják növeszteni (akárcsak mint a gyík a farkát). A vissza nőtt testrészek vagy belsőségek teljesen épek és használhatók.

Betegségek: Mindenképp változatos étrend kell neki mert az elégtelen túl zsíros táplálkozás problémákat okoz. A végtag vesztett egyedeket külön kell választani a többitől és nagyon hideg vízbe rakni.

képek:

2 hozzászólás a(z) “Mexikói axolotl” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?